Ons team

Elke Meynaerts

Coördinator / Diëtiste

Wie ben ik?

Van opleiding is Elke Meynaerts bachelor in de voedings- en dieetkunde. Ze schoolde zich met veel succes bij als diabeteseducator. Na bijna tien jaar als diëtiste bij een voedingsbedrijf te hebben gewerkt, maakte ze in 2014 de overstap naar AZ Rivierenland Rumst.

“Zo maakte ik meteen de start mee van het Rupel Obesitas Centrum vijf jaar geleden. Ik zie het als mijn opdracht om met elke patiënt een haalbare manier te vinden om zijn gezondheidsdoelstellingen te bereiken. Naast mijn taken binnen dit team begeleid ik ook patiënten in het kader van ondervoeding en op de afdeling oncologie.”

Wat is de rol van de diëtiste?

Nadat de patiënt een eerste gesprek met Dr. De Coninck achter de rug heeft, volgt een consult bij de diëtiste. Dankzij een volledige lichaamsanalyse wordt een beeld geschetst van vet-, spier- en vochtmassa. Ook een vragenlijst over voeding levert een schat aan informatie op om een idee te krijgen van huidige leef- en eetgewoonten.

“De grootste dieetfouten haal ik er uit en aan de hand daarvan stel ik een dagschema op dat rekening houdt met de levensstijl van de patiënt. Drie tot vier weken later evalueren we dit en pas ik het schema aan waar nodig. Ook onmiddellijk na een operatie ondersteun ik de patiënt bij het nemen van de juiste voedingskeuzes en het aanvoelen van correcte portiegroottes.”

Wat kan je verwachten?

Patiënten die het conservatieve traject doorlopen, zijn vanzelfsprekend gebaat bij een goede opvolging door de diëtiste. Maar ook postoperatief is ondersteuning erg belangrijk voor een langdurig goed resultaat. Er wordt gewerkt op maat van de patiënt, en dit altijd in nauw overleg met de andere disciplines binnen het Rupel Obesitas Centrum.

“Een bypass moet gezien worden als een hulpmiddel, als slechts één van de stappen in de behandeling van overgewicht. Daarnaast speelt de keuze van voedingsmiddelen een grote rol. In het eerste jaar na een ingreep zie ik de patiënt daarom minstens vier keer.”

Welke moeilijkheden moet de patiënt overwinnen?

Volhouden is de boodschap, zowel voor patiënten die kiezen voor een conservatief als een chirurgisch traject. De motivatie tot gedragsverandering is één van de stokpaardjes van de diëtiste (en bij uitbreiding het hele team).

“Tijdens die eerste maanden na een operatie merk ik vaak dat bij de patiënt nog de angst aanwezig is om het verkeerde te eten. Wanneer die drempel vervaagt, staan wij klaar om patiënten niet in oude gewoontes te laten vervallen. Ook het gebruik van de vitaminen wordt soms na verloop van tijd verwaarloosd, terwijl die zeker op lange termijn enorm belangrijk blijven.”