Ons team

Team Endocrinologie

Endocrinoloog

Wat is de rol van de endocrinoloog?

Een patiënt wordt pas geopereerd wanneer alle voorwaarden zijn vervuld. De endocrinoloog heeft een erg belangrijke rol omdat zij onderzoekt of er onderliggende hormonale stoornissen en stofwisselingsziekten aanwezig zijn.

“Ik kijk de patiënt zijn voedingsstatus en metabole parameters na. Aan de hand van die waarden ga ik kijken of iemand al dan niet geschikt is voor een operatie. Eventueel kunnen er andere behandelingen opgestart worden indien nodig. Als er een contra-indicatie is voor een operatie dan wordt dit zo doorgegeven aan Dr. De Coninck. Ook patiënten die het conservatieve traject volgen, kunnen voor verdere ondersteuning uiteraard beroep op mij doen.”

Wat kan je verwachten?

In het conservatieve traject is het aantal consultaties bij de endocrinoloog sterk afhankelijk van de patiënt. Een eerste consultatie is uiteraard verplicht, nadien hangt het vooral af van het verloop van het traject. De endocrinoloog neemt ook telkens de laboresultaten onder de loep en stuurt bij waar nodig.

“Bij de start doe ik een intakegesprek. Afhankelijk van het traject ziet de patiënt mij zesmaandelijks na een operatie. Als patiënten zich niet laten opereren, is het heel casus afhankelijk. Wanneer de patiënt zonder klachten verder kan, zijn mijn tussenkomsten beperkt.”

Welke moeilijkheden moet de patiënt overwinnen?

Een probleem waarmee de endocrinoloog regelmatig wordt geconfronteerd, is het dumping syndroom. Omdat de weg die het voedsel aflegt na een bypass helemaal anders is, kan de patiënt symptomen ontwikkelen van malaise, onwelzijn of abdominale pijn.

“Het is mijn taak om de patiënt hierin goed te begeleiden. De beste oplossing is dat je heel kleine maaltijden eet, goed verspreid over de dag. Ook snelle suikers zijn te vermijden. Het hele team zal dit in goede banen proberen te leiden voor de patiënt.”